Vietnam’da hayvanat bahçelerinde 47 kaplan kuş gribinden öldü

Vietnam’da hayvanat bahçelerinde 47 kaplan kuş gribinden öldü
Yayınlama: 04.10.2024
4
A+
A-

Devlet medyasına göre H5N1 virüsü My Quynh safari parkında ve Vuon Xoai hayvanat bahçesinde 47 kaplan, üç aslan ve bir panterin ölümüne yol açtı.

Resmi Vietnam Haber Ajansı (VNA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ölümlerin Ağustos ve Eylül aylarında Long An eyaletindeki özel My Quynh safari parkında ve başkent Ho Chi Minh City yakınlarındaki Dong Nai’deki Vuon Xoai hayvanat bahçesinde meydana geldiğini bildirdi.

VNA, Ulusal Hayvan Sağlığı Tanı Merkezi’nin test sonuçlarına göre hayvanların “H5N1 tip A virüsü nedeniyle” öldüğünü söyledi.

VNA raporuna göre, hayvanlarla yakın temasta bulunan hiçbir hayvanat bahçesi personeli solunum semptomları yaşamadı.

Yaban hayatının korunmasına odaklanan bir STK olan Education for Nature Vietnam, 2023’ün sonunda Vietnam’da esaret altında yaşayan toplam 385 kaplan olduğunu söyledi.

Yaklaşık 310 tanesi 16 özel çiftlik ve hayvanat bahçesinde tutulurken, geri kalanı devlete ait tesislerde tutuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2022’den bu yana H5N1 de dahil olmak üzere influenza virüslerinin neden olduğu memeliler arasında ölümcül salgınlara ilişkin artan raporlar olduğunu söylüyor.

Ayrıca H5N1 enfeksiyonlarının insanlarda hafif ila şiddetli arasında değişebileceğini ve bazı durumlarda ölümcül bile olabileceğini söylüyor.

Vietnam, Mart ayında virüsten kaynaklanan bir insan ölümünü WHO’ya bildirdi.

Tayland’daki dünyanın en büyük üreme çiftliğinde 2004 yılında düzinelerce kaplan kuş gribinden ölmüş veya itlaf edilmişti.

Hibya Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.