Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale, bir milletin, Anka kuşu gibi küllerinden tekrar doğduğu bir dönüm noktasıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale, bir milletin, Anka kuşu gibi küllerinden tekrar doğduğu bir dönüm noktasıdır
Yayınlama: 19.03.2023
12
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yıl Dönümü dolayısıyla Çanakkale Şehitler Abidesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada “Çanakkale’yi milletimizin bu topraklarda var olmak için verdiği en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Seneidevriyesinde bir defa daha aziz şehitlerin manevi huzurunda olduklarını anlatım ederek canları ve kanları pahasına tüm dünyaya “Çanakkale geçilmez.” dedirten o büyük kahramanları rahmet ve tazimle yâd ettiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı biçimde vatanın bekası, milletin bağımsızlık ve istikbali uğrunda toprağa düşen bütün yiğitlere Allah’tan rahmet niyaz ettiğini dile getirerek şöyle devam etti:

“Merhum Mehmet Akif’in o samimi duasıyla şehitlerimizi selamlıyorum; ‘Gök kubbenin altında yatar al kan arasında / Ey yolcu şu topraklar için can veren erler / Hakkın bu veli kulları taş türbeye girmez / Gufrana bürünmüş, sadece Fatiha bekler.’ Rabb’im şehitlerimizin ruhlarını şad, mekânlarını cennet eylesin diyorum.”

“108 yıl önce burada yazılan o büyük destanı devamlı gururla hatırlıyoruz”

Cumhuriyet’in banisi Gazi Mustafa Kemal’in Çanakkale’yi “bugünümüzü kurtaran, maziye kahramanlığını ve büyüklüğünü geri veren, bu toprakları bize ebedi vatan icra eden zafer” olarak tanım ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekten de Çanakkale, zamanı şanlı zaferlerle dolu bir milletin asli kimliğini bulmuş olduğu, üzerine serpilen ölü toprağını kaldırdığı, tıpkı bir Anka kuşu şeklinde küllerinden yine doğduğu bir dönüm noktasıdır. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara karşın devrin en modern ordularını dize getiren milletimiz Çanakkale’de yazdığı destanla, İstiklal Harbi’mizi zafere ulaştıracak inancı, iradeyi ve direniş ruhunu da kuşanmıştır.” dedi.

Bu yönüyle Çanakkale’nin Kurtuluş Savaşı’nın adeta provası, Türkiye Cumhuriyeti’nin reha müjdesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çanakkale’yi milletimizin bu topraklarda var olmak için verdiği en zorlu, en kutlu mücadelelerden biri olarak görüyoruz. Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin 108 sene ilkin burada yazılan o büyük destanı daima gururla hatırlıyoruz.” diye konuştu.

“Seferberlik ruhunun zedelenmesine fırsat vermeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’nin sadece iftihar vesilesi değil hem de zorluklar karşısında mücadele azmi veren esin ve güç kaynağı olduğunu söyledi. 85 milyonun tamamının, Çanakkale’den, burada koyun koyuna yatan şehitlerden, ecdadın sergilediği mücadeleden alacağı oldukça değerli dersler olduğuna inandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söylemiş oldu:

“Özellikle deprem ve sel felaketiyle yüreklerimizin yandığı bu sancılı dönemde, Çanakkale ruhuna yine ihtiyacımız var. Yaklaşık 49 bin kardeşimizin yaşamını kaybetmiş olduğu, 11 ilimizde ciddi yıkıma ve acıya yol açan depremin yaralarını ancak bu ruhu dirilterek sarabiliriz. Nasıl 108 yıl önce omuz omuza vererek imkânsızı başardıysak, asrın felaketinin üstesinden de tekrar dayanışmayla, yine kardeşlikle gelebiliriz. Milletimizin depremin ilk anlarından itibaren ortaya koyduğu birlik ve beraberlik tablosu bu mevzuda bize umut ve itimat aşılıyor.

Ziyaret ettiğimiz şehirlerde insanlarımızın metanetini, sabrını, vakarını ve hayata yine tutunma iradesini gördükçe biz de cesaret kazanıyoruz. En büyük gücümüz olan bu seferberlik ruhunun zedelenmesine fırsat vermeden, inşallah gece gündüz çalışarak en kısa müddette şehirlerimizi yine ayağa kaldıracağız. Hiçbir insanımızı, umutlarını bize bağlamış hiçbir vatandaşımızı biçare, sahipsiz bırakmayacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’nin, birbirine kenetlenmiş bir milletin aşamayacağı hiç bir mani, hiçbir badire olmadığını gösterdiğine işaret ederek “Türkiye, devleti ve milletiyle zorluklara göğüs gerecek, krizleri fırsata çevirecek, küllerinden yeniden doğacak kapasiteye haizdir. Yeter ki fitne ve fesat ardında olanlara kulak asmayalım. Yeter ki birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize halel getirmeyelim. Yeter ki devamlı karamsarlık aşılayan şeamet tellallarına fırsat vermeyelim. Rabb’im ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten muhafaza eylesin.” diye konuştu.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yıl dönümünü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitler Günü’nde Anafartalar Komutanı ve Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk başta olmak suretiyle bütün komutanları, kahraman Mehmetçikleri, şehit ve gazileri rahmet ve saygıyla anarak laflarını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitlik Defteri’ni imzaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şehitler Anıtı’na çelenk bırakmasının arkasından hürmet duruşunda bulunulmuş oldu, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada askerlerce saygı atışı yapılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hitabı öncesinde, 16 Türk devletinin askerlerini giysileri ve bayraklarla temsil eden Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, konuşma kürsüsü yanında kendilerine ayrılan alana konuşlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız’ın da konuşma yaptığı programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın şehitler için dua etmiş olduğu programda, Hacı Bayram Cami İmam Hatibi Yunus Koçan da Kur’an-ı Kerim okudu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakarma edilmesinin arkasından şehitlik defterini imzaladı ve şehitliklere karanfil bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ondan sonra buradaki vatandaşlarla sohbet etti.

Güncel Türk Haber olarak Ülkemizin Bugününe ve Geleceğine Yapılan Hizmetin Tarafıyız. Ülkemiz İçin Varız. Milletimiz İçin Varız. Milli ve Yerliyiz.
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.