KILIÇ;SAĞLIKTA CAĞ ATLADIK…..

KILIÇ;SAĞLIKTA CAĞ ATLADIK…..
Yayınlama: 10.11.2023
4
A+
A-

Mehmet Çatakçı

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe komisyonu üyesi Ahmet Kılıç Sağlık Bakanlığı bütçesinde konuştu.
Kılıç “ İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren uygulamaya koyduğumuz Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla bir model ortaya çıkardık. Bu modelin 3 ana başlığı bulunmaktadır. Birincisi, birinci basamak sağlık hizmetlerini yeniden düzenleyerek dünyanın gittiği yere gittik ve aile hekimliği sistemine geçtik. İkincisi, ikinci basamak sağlık hizmetlerinde eş güdümü sağlayarak tüm hastaneleri Sağlık Bakanlığımızın çatısı altında topladık. Üçüncüsü, sağlığın hizmet sunumu ile finansmanını birbirinden ayırdık, sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Yapılan devrim niteliğindeki uygulamalarla da çok önemli gelişmeler kaydettik. Öncelikle sağlık göstergelerimizde önemli iyileşmeler oldu. Bebek ve anne ölüm hızlarını 5 kat azalttık. Hastanelerimizi modernize ettik. Hastane yaş ortalamalarımızı 50’den 10’a indirdik. Şehir hastanelerini kurduk. Sağlık çalışanları sayımızı 300 binden 1 milyon 350 binlere çıkardık. Sağlık insan kaynağımızı ülke genelinde adil ve dengeli bir şekilde dağıttık. Bütün bunların sonunda sağlıkta memnuniyet oranımızı önemli ölçüde artırdık. Vatandaşımızı ve ülke kaynaklarını finansal açıdan koruyarak sağlıkta erişim oranını kat kat artırdık. Yani sağlıkta önemli bir başarı hikâyesi yazdık, bu başarı hikâyesinin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanımız Fahrettin Koca ve tüm sağlık bakanlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Elbette ki bu başarı hikâyeleri bizim muhalefetimizin görüş alanına girmiyor ama bunları milletimiz biliyor, milletimiz takdir edecek. Yirmi bir yıldır nasıl takdir ettiyse bundan sonra da takdir milletimizindir.
Özellikle son yıllarda tüm dünyada yaşanan Covid sürecinde kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye zorlu covid günlerinde devlet millet el ele büyük bir mücadele vermiştir. Elbette pandemi sürecinde de görülmüştür ki sağlık altyapımız ve yetişmiş insan kaynağımız Covid’le mücadelemizde en büyük silahımız olmuştur. Bu süreçte yerli ve millî solunum cihazıyla birlikte Covid aşısını ortaya çıkartan bir ülke olarak dünyadan pozitif ayrıştığımızı ifade etmek durumundayız”,diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü.
“Bütün bunlarla birlikte son dönemde sağlık çalışanlarımızı yakından ilgilendiren önemli çalışmaları da ortaya koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Bunların başında sağlıkta şiddetle ilgili yaşanan olumsuzluklar gelmektedir. Kutsal saydığımız bu hizmeti yaparken amacı insanlara hizmet olan fedakâr sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet, sadece sağlıkçılara yönelik olarak değil, bütün insanlar için, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği ve sonuna kadar mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Bugüne kadar yasal düzenlemelerle birlikte, geçtiğimiz günlerde Gazi Meclisimizde yaptığımız düzenlemelerle sağlıkta şiddeti katalog suçlarına dâhil ettik. Caydırıcılık noktasında önemli bir adım attık. Yine yasal düzenleme içerisinde defansif tıp
2/2
uygulamalarının önüne geçmek amacıyla “malpraktis yasası” olarak bilinen ve sağlık çalışanlarına hem ceza davalarında hem de tazminat davalarının rücu aşamasında âdeta bir koruma kalkanı olarak değerlendirebileceğimiz bir yasal düzenlemeyi de Meclisimizden geçirmiştik. Tabii ki buradan hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza tekrar sesleniyoruz: Sağlıkta şiddet ve malpraktis yasalarında olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de bizler iktidar olarak hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz.
Saygıdeğer milletvekilleri, yeni doğan tarama programlarını genişleterek binlerce bebeğimizin önlenebilir hastalıklardan korunmasını sağladık. SMA konusunda dünyada benzersiz bir model olan ücretsiz SMA tarama programlarını hayata geçirip evlilik öncesi ve yeni doğan SMA tarama programını başlattık. Acil sağlık hizmetlerinde kara ambulanslarıyla, kâr üstü ambulanslarıyla, ambulans helikopter ve uçaklarıyla, deniz bot ambulanslarıyla dünyanın en kapsamlı ve vatandaş odaklı hizmet sunumunu sağlamaya devam ediyoruz.
Kararlı tutumla Tütünle Mücadele Programı’nda yasal düzenleme yaptık ve etkili mücadele yürütmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın 7/24 ulaşabileceği, danışmanlık alabilecekleri Alo 191 Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı’nı hayata geçirdik. Sigara bırakma polikliniklerinde ücretsiz ilaç imkânı sunmaya da devam ediyoruz.
Saygıdeğer Bakanım, öncelikle Bursa’ya yapmış olduğunuz katkılardan dolayı, göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Bakın, Bursa’mızın 17 ilçesinde de şu anda devlet hastanelerimiz vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Sadece Bursalılara değil, çevre illerden gelen değerli vatandaşlarımıza da aynı şekilde hizmet veriyor. Bursa Şehir Hastanemiz Bursa’mızın yüz akı projelerinden bir tanesidir ve 15 bin vatandaşımızı farklı noktalardan Bursa Büyükşehir Belediyemizin toplu taşıma imkanlarıyla hastanemize ulaştırıyoruz.
Sayın Bakanım, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin yüzde 90’ı tamamlandı, inşallah müjdeyi siz vereceksiniz ve Bursalı vatandaşlarımızın hizmetine de açacağız. Bu yatırımlarımızla Bursa’mızın her alanda kalkınmasını inşallah tamamlamış olacağız.” dedi

Güncel Türk Haber olarak Ülkemizin Bugününe ve Geleceğine Yapılan Hizmetin Tarafıyız. Ülkemiz İçin Varız. Milletimiz İçin Varız. Milli ve Yerliyiz.
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.