Türklük şuuru ve Türk dünyasının geleceği için can veren Türk aydınlarının çatı isimlerinden olan Azerbaycan milli marşı ve “Çırpınırdın Karadeniz” şiirinin şairi Ahmed Cevad’ın şahsında, biriken şuuru bugüne ve yarına taşımak amacıyla 5 Mayıs’ta kurulan enstitünün 10 Temmuz’daki çalıştayında, yürüteceği faaliyetlerin alan ve kapsamı belirlendi.
Enstitünün, Türk ve Türk dünyası gençliğinin milletin milli, manevi, ahlaki ve insani değerleriyle donatılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, “Çırpınırdın Karadeniz” şiirinin Türkiye’de okunuşunun 100. yılında ekim ayında konser düzenlenmesi planlanıyor.
Enstitünün yönetim kurulu üyeleri, uzman, akademisyen, bürokrat, senarist-yapımcı, kurum temsilcisi, şair ve yazarların katılımıyla yapılan çalıştayda, enstitünün amacı çerçevesinde Türk dünyası ile Türkiye arasında kurulabilecek her türlü irtibat ve ortak proje ele alındı.
Toplantıda, enstitünün faaliyet ve çalışma alanlarına ilişkin, Ahmed Cevad’ın ülke ve Türk dünyası genelinde tanınırlığının artırılması, eylem insanı-aksiyoner, şair, yazar ve sanatkar ruhunun tanıtılması, eserlerinin yeniden derlenmesi ve varsa başka çalışmalarının da bulunup basıma uygun hale getirilmesinin kararlaştırıldığı toplantıda, Ahmed Cevad’ın bestelenen şarkılarının yeniden icra edilmesi ve bir külliyat eserinin oluşturulması kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve TÜRKSOY iş birliğiyle 8 Ekim 1924’te Kars’ta Çırpınırdın Karadeniz’i Atatürk’ün yurt gezileri sırasında kendisine icra edilmesinin 100. yılında Ankara’da konser düzenlenmesinin de görüşüldüğü toplantıda, Ahmed Cevad isminin okullara, sokaklara ve eğitim merkezlerine verilmesi için ilgili kurumlarla irtibata geçilmesi, Ahmed Cevad’ın hayatını anlatan kısa film, belgesel, uzun metrajlı film, biyografik matbu eser hazırlanması da ele alındı.
Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı ve aynı zamanda Devlet Bahçeli’nin Başdanışmanı Türkolog Prof. Dr. Ruhi Ersoy, düzenlenen çalıştay ile enstitünün çalışmalarına ilişkin, bilgi verdi. Ersoy, Ahmed Cevad’ın, şair olmanın ötesinde Türk milli mücadelesine çok önemli katkıları olmuş savaşçı bir Türk aydını olduğunu vurgulayarak “Özellikle Balkan harbinde Türkiye’de savaşmış. Kardeş Kömeği adı altında savaş mağdurlarına yardımlar getirmiş. Anadolu Türklüğü ve Azerbaycan Türklüğü arasında Türk dünyası sevdasıyla ilgili çok büyük hizmetler yapmış bir Türk aydınıdır. Sembol bir isimdir” dedi