Psikolojik Danışmanların norm bekleyişi sürüyor

Psikolojik Danışmanların norm bekleyişi sürüyor
Yayınlama: 23.08.2023
8
A+
A-

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği üyesi Selda Yüksel, Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in 23 Ocak 2023 tarihli Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı konulu çalıştayda her okula bir psikolojik danışman sözünün yerine getirilmesi istedi

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği üyesi Selda Yüksel, Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in her okula bir psikolojik danışman sözünün ve anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde 100 öğrencisi olan her okul da psikolojik danışman bulunması zorunlu olacak sözlerinin resmi gazetede yayınlanarak yerine getirilmesini istediklerini hatırlattı.

Artarak devam eden istismar, teknoloji/madde bağımlılığı, intihar, akran zorbalığı, kimlik bunalımı ve buna bağlı olarak gelişen kariyer ve seçim hataları konularının sıklıkla yer aldığını hatırlatan Yüksel, norm bekleyişlerinin devam ettiğini bildirdi. Yüksel, “Yapılan literatür çalışmalarını incelediğimizde; teknoloji bağımlılığının okul öncesi yaşlara kadar düştüğü, madde bağımlılığında ise ilk kullanımın ortaokul yıllarına denk geldiği göze çarpmaktadır. Artan ihmal, istismar ve intihar vakaları ile yetersiz psikososyal destek arasında doğrudan bir ilişki olduğunu da söylemek mümkün. Bu sorunun gelecek dönemlerde verebileceği muhtemel zararlar göz önüne alındığında özellikle bireylerin genç yaşlarda başladığı ve genellikle ömür boyu sürebilen madde kullanımı ve bağımlılığı, akran zorbalığı, istismar vakalarına neden olabilecek risk faktörlerini araştırmak, bu faktörleri en aza indirmek ve koruyucu faktörleri artırarak önleyici çalışmalara önem vermek gerekmektedir. Son zamanlarda güçlü bir eğitim politikası hâline dönüşmüş ve ülke genelinde yaratılması istenen “eğitimde fırsat eşitliği” olgusu, mevcut fırsatlara tüm öğrencilerin eşit derecede sahip olması gerektiğinin altını çiziyor. Fırsat eşitliği; sayı engeline takılması sebebiyle yeterli mevcuda ulaşamamış okulları taşra ve köylere psikolojik danışmanları ve ruh sağlığı hizmetinden mahrum kalan öğrencileri teğet geçmektedir.25 bin 700’ü aşkın okulda psikolojik danışman bulunmamaktadır. Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı konulu çalıştayda her okula bir psikolojik danışman sözünün ve anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde 100 öğrencisi olan her okul da psikolojik danışman bulunması zorunlu olacak sözlerinin resmi gazetede yayınlanarak yerine getirilmesini istiyoruz” diyerek beklentilerini açıkladı.
Haber: Zeki Demir

Güncel Türk Haber olarak Ülkemizin Bugününe ve Geleceğine Yapılan Hizmetin Tarafıyız. Ülkemiz İçin Varız. Milletimiz İçin Varız. Milli ve Yerliyiz.
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.