Türkiye, dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahiptir

Türkiye, dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahiptir
Yayınlama: 14.09.2024
1
A+
A-

Bakan kacır, “Dijital Kapsayıcılık Evrensel ve Anlamlı Bağlanabilirlik, Dijital Devlet- Güvenilir ve Kapsayıcı Dijital Kamu Altyapısı İnşa Etmek, Çevrimiçi Doğru ve Güvenilir Bilgi ve Dijital Ekonomide Güven ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Eşitsizliklerin Giderilmesi İçin Yapay Zeka” başlıklarında düzenlenen iki ayrı oturumda konuştu.

Bakanlar toplantısının ilk oturumunda konuşan Kacır, her bireyin, konumu ne olursa olsun, fırsatlara erişiminin sağlanmasının elzem olduğunu söyleyerek, “Kaydedilen onca teknolojik ilerlemeye rağmen, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan 2,6 milyar insan hala internet erişiminden yoksundur. Bu dijital uçurumu kapatmak için acil küresel inisiyatifler geliştirmek gerekmektedir. Dijital eşitsizliği azaltma konusunda ulusal çabalar önemlidir, ancak sürdürülebilir kalkınmanın elde edilmesinde uluslararası iş birlikleri elzemdir.” dedi.

Türkiye olarak G20’nin önceliklerine uyum gösterdiklerini belirten Kacır, “Dijital araçlara erişimin kritik olduğunu vurgulamakla birlikte, teknolojinin nasıl kullanılacağına dair seçimin bireysel bir karar olarak kalması gerektiğini unutmamalıyız. Politika yapıcılar olarak, bu seçimi evrensel hale getirmek ve bireylerin teknolojiyi kendileri için en anlamlı şekilde kullanmalarına olanak tanıyan bir ortam sağlamaktan sorumluyuz. Veriye dayalı ve etkili politikalar oluşturmak için, bağlantı açığını doğru bir şekilde ölçmemiz ve izlememiz gerekmektedir. Türkiye, dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahiptir. Özellikle merkezlere uzak bölgelerde bağlantıyı genişletiyor ve elektronik iletişim altyapımızı geliştiriyoruz. Sabit ve mobil geniş bant ağları kurarak yüksek hızlı, güvenli ve uygun fiyatlı internet sunuyoruz. Türkiye, şu anda G20 üyeleri arasında en uygun fiyatlı internet sağlayan ikinci ülke konumundadır.” ifadesini kullandı.

Bakanlar toplantısının “Çevrimiçi Doğru ve Güvenilir Bilgi ve Dijital Ekonomide Güven ile Sürdürülebilir Kalkınma ve Eşitsizliklerin Giderilmesi İçin Yapay Zeka” oturumunda konuşan Kacır, kaydedilen ilerlemelerin kapsayıcılık, büyüme ve refah açısından muazzam fırsatlar sunduğunu söyledi. Kacır, “Yapay Zeka, sanayi devrimine kıyasla dahi, dünyayı çok daha fazla değiştirme potansiyeline sahiptir. Şeffaf, etik ve sorumlu bir şekilde geliştirilip kullanıldığında Yapay Zeka, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma ile ekonomik büyümenin katalizörü olabilir.” dedi.

Brezilya Dönem Başkanlığında gerçekleşen toplantı sonunda, herkes için internet bağlantısı ve erişimi sağlamak, dijital devlet hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak, doğru ve güvenilir bilgiyi temin ederek dezenformasyonla mücadele etmek ve yapay zekanın faydalarının ülkeler arasında eşit dağılımını sağlamak üzere G20 üyelerinin birlikte çalışacağını taahhüt eden bir Bakanlar Bildirisi yayımlandı.

Bakan Kacır, G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı kapsamında bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Kacır, Brezilya İletişim Bakanı Juscelino Filho ile yaptığı görüşmede; iki ülke arasındaki alt yapı imkanları ve yatırımlar başta olmak üzere dijital şirketlerle olan ilişkiler ve yürütülen çalışmalar ile ilgili iş birliği imkanlarını ele aldı.

Brezilya Bilim, Teknoloji ve Inovasyon Bakanı Luciana Santos ile görüşmesinde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ile Türk yatırımcıların ve müteahhitlerin Brezilya’da Hükümet projelerinde yer almasının sağlanması ve bilişim teknolojileri konuları gündeme geldi.

Suudi Arabistan Dijital Devlet Kurumu Başkanı Ahmed Alsuwaiyan ile görüşmede, dijitalleşme, enerji ve girişimcilik sektörlerinde ortak çalışmanın önemi vurgulanırken, Türkiye’deki yapay zeka ekosistemi ve iki ülke arasındaki iş birliği olanakları, doğal dil işlemede Türkçe ve Arapça’nın birlikte çalışma olanakları ile otonom sürüş sistemleri konuları değerlendirildi.

Güney Afrika Cumhuriyeti İletişim ve Dijital Teknolojiler Bakanı Mmoba Solomon Malatsi ile görüşmede ise, Türkiye-Güney Afrika 2. Bilim ve Teknoloji Ortak Komitesi tarihinin netleştirilmesi, TÜBİTAK ve NRF arasında iş birliğinin güçlendirilmesi gibi konular konuşuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Dijitalleşme Konusunda Özel Yetkili Büyükelçi Nathaniel C. Fick’i kabulünde, 5G yatırımları ve iki ülke arasındaki olası iş birlikleri ile yapay zeka şirketlerinin Ar-Ge yatırımları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Kacır, ayrıca Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Doreen Bogdan Martin’i de kabul etti.

Hibya Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.